”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”

”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”
Dmitri Medvedev | Foto - Profimedia Images

24 februarie 2022. Vladimir Putin declanșează războiul împotriva Ucrainei, dar alege o sintagmă controversată – ”operațiune militară specială”. Au trecut 100 de zile de conflict, iar autoritățile de la Moscova continuă să susțină că nu există război în Ucraina, ci doar o operațiune în care sunt vizate ținte militare.

Imaginile sfâșietoare cu orașele ucrainene bombardate au făcut înconjurul lumii. Blocuri distruse, cartiere întregi puse la pământ, școli, grădinițe, teatre lovite fără milă de bombele rusești. La Mariupol s-a vorbit despre ”iadul pe pământ”, iar atrocitățile săvârșite de soldații ruși la Bucha și nu numai au îngrozit opinia mondială.

Moscova a transmis, de fiecare dată, că este vorba doar despre fake-news lansat de la Kiev. Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, consideră că nu se poate discuta despre război în Ucraina. Totuși, explicațiile pe care le oferă nu au darul de a lămuri situația.

”Operațiunea (n.red. – militară specială) implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie. Instalațiile militare sunt distruse. Trupele ruse încearcă să minimizeze amenințarea la adresa instalațiilor civile. Încercăm să acționăm într-un mod care ar afecta doar forțele armate ale Ucrainei. De aceea acțiunile trupelor noastre au fost numite o operațiune militară specială”, a declarat Dmitri Medvedev.

”Țintele acestei operațiuni sunt limitate”

Potrivit lui Dmitri Medvedev – dincolo de imaginile care arată distrugeri masive ale infrastructurii civile din Ucraina -, Vladimir Putin a vorbit despre două obiective ale Armatei Ruse.

  • apărarea locuitorilor republicilor populare Donețk și Lugansk
  • distrugerea mecanismului militarist şi denazificarea respectivelor zone

Fiind vorba despre obiective limitate, atunci s-ar justifica sintagma ”operațiune militară specială”, dă de înțeles Dmitri Medvedev.

”Este într-adevăr o operațiune militară specială. Evenimentele de acolo susțin după un anumit scenariu. Președintele a spus că avem două obiective care trebuie atinse. Primul este apărarea locuitorilor republicilor populare Donețk și Lugansk, dintre care mulți sunt ruși. cetăţeni, şi există aproximativ un milion dintre ei. Al doilea este de a distruge mecanismul militarist şi de-nazificarea acelor zone, sau, cu alte cuvinte, pentru a ne asigura că nu există neonazişti care promovează colo agenda anti-rusă. De aceea țintele acestei operațiuni sunt limitate”, a mai spus Dmitri Medvedev, potrivit TASS. 

Dmitri Medvedev, ironic la adresa SUA

Kremlinul a fost iritat de unele declarații făcute de președintele american Joe Biden, acesta etichetându-l pe Vladimir Putin drept ”criminal de război” și ”dictator criminal”, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar Dmitri Medvedev a ”contraatacat”.

Moscova și-a ar dori, potrivit lui Medvedev, ca SUA să fie ”un stat responsabil care îndeplinește toate funcțiile unei super-puteri, un stat care caută să-și rezolve numeroasele probleme interne, în loc să submineze dezvoltarea altor țări”.

Într-un final, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a lăsat ironia să se ”dezvolte”, spunându-le celor care îi urmăresc declarațiile că există o soluție pentru ca lucrurile să intre în ”normalitate”, respectiv a nu fi confundat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu președintele SUA.

”Toate acestea sunt posibile dacă nu credeți că numele președintelui SUA este Volodimir Zelenski și continuați să vă întrebați asistenții dacă scrierea corectă este Irak sau Iran”, a mai scris Dmitri Medvedev.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024